Wat is geothermie en hoe werkt het?

Schimmel Techniek | Datum 30.11.2021
Leestijd 3 minuten

Bij Schimmel Techniek werken we met ondiepe geothermie. Maar wat is geothermie eigenlijk? Hoe werkt het en wat is het verschil tussen diep en ondiep aardwarmte winnen? Wij leggen het je graag uit.

Wat houdt geothermie in?

Hoe dieper je in de aarde komt, hoe warmer het is. Met elke kilometer stijgt de temperatuur met zo’n dertig graden. In de bovenste kilometers van de aardkorst is het gesteente poreus en gevuld met water. Ook dat water wordt warmer naarmate je dieper komt. De energie die in dit warme water zit noemen we ‘aardwarmte’ of ‘geothermie’. We kunnen deze warmte gebruiken voor het verwarmen van gebouwen. 

Hoe werkt aardwarmte?

Om warmte uit de grond te halen, worden er minstens twee diepe putten geboord naar een voor aardwarmte geschikte aardlaag. Één van deze putten pompt het warme water omhoog. Een warmtewisselaar draagt de warmte over op leidingwater. Het afgekoelde water gaat via een andere put weer terug in de grond, in dezelfde diepe aardlaag. Geleidelijk warmt het water in de aarde weer op door de warmte die uit de aardmantel en -korst richting het aardoppervlak stroomt. De gewonnen warmte stroomt via een warmtenetwerk van buizen naar gebouwen.

Wat zijn de voordelen van geothermie?

  • Het winnen van geothermie niet afhankelijk van weersinvloeden en dus constant beschikbaar. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het opwekken van zonne- of windenergie;
  • De kosten van geothermie zijn voor langere periode stabiel en voorspelbaar;
  • Geothermie is duurzaam omdat bij het gebruik nauwelijk CO2 of fijnstof vrijkomt;
  • Het winnen van aardwarmte geeft geen geur-, stof-, visuele of geluidsbelasting;
  • Een installatie kan tot dertigduizend woningen voorzien van warmte;
  • Geothermie installaties hebben een terugverdientijd van enkele maanden;
  • De Nederlandse bodem is op veel plaatsen geschikt voor geothermie.

Wat is het verschil tussen diepe en ondiepe geothermie?

Bij diepe geothermie kan er tot een diepte van een paar kilometer geboord worden. Op die diepte is het bodemwater heel warm, je kunt het dan ook rechtstreeks gebruiken voor verwarming. Op deze manier kunnen volledige wijken verwarmd worden. Omdat je bij diepe geothermie te maken krijgt met de mijnbouwwet, zijn een opsporings- en winningsvergunning nodig. 

Ondiepe geothermie valt buiten de mijnbouwwet en noemen we ook wel drilling. Drilling is geothermisch boren tot een diepte van driehonderd meter. Bij drilling kunnen we geen warmte onttrekken die rechtstreeks geschikt is voor verwarming van gebouwen. Dit kan wel voor koeling. Met een warmtepomp kan gewonnen warmte wel op een later moment worden gebruikt. Zo kan warmte van de zomer worden opgeslagen en in de winter gebruikt worden voor verwarming.

Wil je meer informatie over geothermie? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel:
0342 72 92 39
info@schimmeltechniek.nl
0342 72 92 39
info@schimmeltechniek.nl

Waar ben je naar op zoek