Welke soorten warmtepompen zijn er?

Sjoerd Jansen | Datum 01.02.2021
Leestijd 3 minuten

Een warmtepomp is dé duurzame manier om je huis, kantoor of zwembad op milieuvriendelijke wijze te verwarmen. De toekomst, als je het aan ons en de overheid vraagt, ligt bij de warmtepomp. Daarom geven we je in deze blog meer informatie over de soorten warmtepompen. Elektrisch en hybride, het komt allemaal aan bod.

Vooraf

Allereerst is verduurzamen niet alleen meer een kwestie van motivatie. De Rijksoverheid wil namelijk de CO2-uitstoot dusdanig verminderen dat het gebruik van fossiele energie in 2050 dichtbij nul is. Dat betekent dus dat alle huishoudens op termijn van het gas af moeten. Deze toekomstplannen staan allemaal vastgelegd in de Energieagenda. De overheid helpt huiseigenaren en ondernemers die bijvoorbeeld een warmtepomp willen aanschaffen op weg met een subsidie (lees meer hierover in deze blog > subsidies).

Elektrische warmtepompen

Een elektrische warmtepomp vervangt de gasketel volledig. Een belangrijke duurzame installatie met het oog op de toekomst van gasloos wonen. Elektrische warmtepompen zijn voornamelijk geschikt voor huizen en panden die goed geïsoleerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan nieuwbouwhuizen.

Lucht-lucht warmtepomp

Deze soort warmtepomp, ook bekend als de airco, is geschikt voor het verwarmen van kleine en goed geïsoleerde huizen. De pomp haalt zijn energie uit de buitenlucht. Naast verwarmen kan deze pomp ook actief koelen voor een prettig klimaat in jouw huis of pand in de zomer. Deze variant van elektrische warmtepompen is het meest voordelig, maar voor de lucht-lucht warmtepomp zijn geen subsidies beschikbaar. De reden hiervan is dat een lucht-lucht warmtepomp wordt gezien als een airco. Dit is een luxe product en daarom biedt de overheid geen subsidie voor deze soort warmtepomp.

+ Deze lucht-lucht warmtepomp/airco kan (diep)koelen voor extra comfort op warme dagen
Met deze warmtepomp kan je géén tapwater verwarmen en hij heeft een beperkt bereik

Lucht-water warmtepomp

De naam zegt het al: deze lucht-water warmtepomp maakt gebruikt van de buitenlucht en zet dit vervolgens om in warm water voor je centrale verwarming. Een duurzaam alternatief voor je huidige cv-ketel op gas. Deze lucht-water warmtepomp is makkelijk aan te sluiten op al bestaande verwarmingstoestellen.

+ Je bent volledig gasloos en hebt de mogelijkheid tot het verkoelen van jouw huis
Neemt ruimte in beslag voor de boiler en buitenunit

Water-water warmtepomp

Deze warmtepomp maakt gebruik van de warmte in het grondwater om een huis of bedrijfspand te verwarmen. De water-water warmtepomp, ook wel grondgebonden warmtepomp genoemd, werkt op basis van een geothermisch systeem. Dit systeem maakt gebruik van het buizennetwerk in de grond om warmte uit de bodem te verzamelen. Deze warmtepomp heeft een van de hoogste rendementen van alle warmtepompen. Wel moet de warmtepomp de energie uit meerdere putten verzamelen. Deze putten worden bij het huis geplaatst en variëren van 80 tot 250 meter diep. Een forse investering, maar deze verdient zich zeker op termijn terug.

+ Volledig gasloos en geen buitenunit
Behoorlijke investering

Brine-water warmtepomp

Een brine-water warmtepomp, ook wel grondgebonden warmtepomp genoemd, maakt gebruik van de warmte in het grondwater om een huis of bedrijfspand te verwarmen. Deze warmtepomp bestaat uit een geothermisch systeem, een systeem dat warmte verzamelt door gebruik te maken van het buizennetwerk in de grond, met een van de hoogste rendementen onder alle warmtepompen. Deze warmtepomp heeft net als de water-water warmtepomp één of meerdere putten nodig. Deze warmtepomp is een behoorlijke investering, maar ook hier geldt: je verdient het op termijn terug. Een brine-water warmtepomp wordt gevuld met glycol, een antivriesmiddel dat goed mengbaar is met water.

+ Volledig gasloos én geen buitenunit
Behoorlijke investering

Deel dit artikel:
0342 72 92 39
info@schimmeltechniek.nl
0342 72 92 39
info@schimmeltechniek.nl

Waar ben je naar op zoek