Welke soorten ventilatiesystemen zijn er?

Schimmel Techniek | Datum 01.02.2021
Leestijd 2 minuten

Een goed ventilatiesysteem mag niet ontbreken in huis of in een bedrijfspand. Dit systeem creëert een ruimte vol gezonde lucht die rijk is aan zuurstof. Hierdoor draagt het ventilatiesysteem bij aan een goede gezondheid van je gezin. Of van je medewerkers: zo kan iedereen gezond en productief zijn werk doen. Welke soorten ventilatiesystemen zijn er?

Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie voert vocht en vervuilde lucht af en blaast ‘verse’ lucht naar binnen via roosters in of boven de ramen. Dit voorkomt schimmel en vochtproblemen, maar het systeem vergroot ook het zuurstofgehalte in de ruimtes. En dat merk je! Een goede luchtkwaliteit in huis of kantoor voorkomt gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, concentratieproblemen en slapeloosheid.

Wtw (centraal en decentraal)

Een wtw-ventilatiesysteem staat voor een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning. Dit betekent dat dit systeem een deel van de afgevoerde warmte hergebruikt om zo de ingevoerde lucht van buiten op te warmen. Dit wtw-ventilatiesysteem wordt ook wel balansventilatie genoemd. Het systeem zorgt dat er in leefruimtes afzonderlijk frisse lucht wordt geblazen. En in ‘natte’ ruimtes zoals een badkamer, keuken en toilet wordt de lucht afgezogen. Dit alles bespaart energiekosten en het zorgt ervoor dat de warmte langer wordt vastgehouden.

Doordat het ventilatiesysteem werkt op basis van één centrale unit, ventileert het je hele huis of bedrijfspand en controleert het alle luchtstromen goed. Het systeem vermindert CO2-uitstoot en draagt zo bij aan een beter milieu. Omdat dit systeem centraal geregeld is, kan het bij het renoveren van bestaande bouw nadelig uitvallen. Dit komt omdat er veel ‘hak-en breekwerk’ nodig is om de juiste plekken goed te bereiken.

Bij een decentraal wtw-ventilatiesysteem regelt het systeem alleen de ventilatie van aparte kamers of ruimtes. Bij dit systeem heeft dus iedere kamer of ruimte zijn eigen ventilatie unit die afzonderlijk van elkaar werken. Op deze manier kan je gericht een gezond binnenklimaat creëren in aparte ruimtes en kamers. En doordat alles decentraal geïnstalleerd wordt zijn er geen grote aanpassingen nodig in een huis of bedrijfspand.

Wil je meer weten over ventilatiesystemen? Neem dan contact met ons op!

Deel dit artikel:
0342 72 92 39
info@schimmeltechniek.nl
0342 72 92 39
info@schimmeltechniek.nl

Waar ben je naar op zoek