Wat is een passiefhuis?
Passiefhuizen staan bekend als de meest toonaangevende huizen op gebied van energiezuinige gebouwen ter wereld. Schimmel Techniek is bouwkundig en installatietechnisch passiefhuis adviseur. Maar wat is een passiefhuis precies? In deze blog leggen we het je uit.
Wat houdt ‘passiefhuis’ in?
Een passiefhuis is een zeer energiezuinig huis met een comfortabel en gezond binnenklimaat. Het voldoet aan de eisen van het passiefhuis-certificaat. Dit houdt in dat passiefhuizen niet meer dan 15 kWh/m² per jaar mogen gebruiken voor ruimteverwarming. Om dit lage verbruik te realiseren worden huizen goed geïsoleerd en luchtdicht gebouwd. Ook wordt de aanwezige energie in de natuur benut: er wordt optimaal gebruik gemaakt van warmtewinsten uit de bodem en via de zon.
Kenmerken van een passiefhuis
De vijf kenmerken van een passiefhuis zijn:
- De isolatie van de buitengevel is hoogwaardig. De gehele schil -inclusief kozijnen, ramen en deuren- is goed geïsoleerd.
- Het is kierdicht gebouwd zodat lucht, vocht en warmte niet ongewenst het huis in of uit kan.
- Een warmtebrugvrije constructie zorgt ervoor dat er geen bouwdelen zijn die onnodig warmte naar buiten geleiden.
- Warmteterugwinning via het ventilatiesysteem.
- Met zonnecollectoren benut je warmte van de zon. Zo brengen ze bijvoorbeeld de warmte over op kraanwater.
- Het voldoet aan de eisen van de passiefhuis-certificaten: Ontworpen en gebouwd volgens Passiefbouwen Keus®
Certificaat 1
Je start de aanvraag van het certificaat op de site van passief bouwen. De adviseur of begeleider vult daarna de technische gegevens verder aan. Zo ontvang je deelcertificaat 1: ontworpen volgens Passiefbouwen Keur®. De architect maakt een ontwerp voor je huis. Samen met de aannemer en de bouwbegeleider wordt gekeken hoe het ontwerp zo goed mogelijk gebouwd kan worden. Aannemers en onderaannemers die de principes van passief bouwen begrijpen en kunnen toepassen, zijn essentieel. Je herkent deze aannemers aan hun certificering. Als Schimmel Techniek de begeleiding regelt, helpen we je ook met het selecteren van de aannemer.
Certificaat 2
Bij een passiefhuis werkt iedereen uiterst nauwkeurig om aan de eisen van het certificaat PassiefBouwenKeur® te voldoen. Tijdens de bouw zijn verschillende controles die je moet laten uitvoeren voor het verkrijgen van dat certificaat. Als je klaar bent met bouwen kun je deel 2 van het certificaat aanvragen; gebouwd volgens PassiefBouwenKeur®. Hiervoor leveren aannemer, architect, installateur en bouwbegeleider verschillende rapportages aan. Na controle van al deze stukken ontvang je het certificaat op papier.
De voordelen van een passiefhuis
Passief bouwen is duurder dan andere bouwmethodes en je huis moet aan hoge eisen voldoen voordat je het certificaat ‘Passiefhuis’ mag aanvragen. Dat weegt niet af tegen de voordelen van een passiefhuis:
- Constante temperatuur. Je stookt nooit teveel;
- Gezond binnenklimaat;
- Je verbouwt waardevast. De waarde van je huis stijgt met ongeveer hetzelfde bedrag als dat je investeerd;
- Geen centrale verwarming nodig;
- Je huis is duurzaam;
- Door goede isolatie is je huis geluidsdicht.
Subsidies en kosten
Bij het bouwen van een passiefhuis maak je gebruik van materialen en installaties die duurder zijn dan bij standaard huizen. Maar je bespaart energie, dus de investering verdien je terug. Je hebt immers lagere woonlasten. Gelukkig is het mogelijk voor de bouw van je passiefhuis verschillende subsidies aan te vragen.
Wil je meer informatie over passiefhuis? Neem dan contact met ons op!