Isolatie
Isolatie en passief bouwen
Eén van de belangrijkste kenmerken van een passiefhuis is ‘optimale isolatie’. Die isolatie is namelijk een belangrijk onderdeel om je huis comfortabel te laten aanvoelen. Wand-, dak- en vloerisolatie: het sluit zoveel mogelijk aan, zonder dat de isolatielaag wordt onderbroken.
Hoeveel effect heeft de isolatie
Isolatie wordt gemeten in R-waardes. De R-waarde geeft aan hoe isolerend een bepaald materiaal van een bepaalde dikte is. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter isolerend. Je passiefhuis bouw je dus met isolatiemateriaal met een zo hoog mogelijke R-waarde. Het effect van isolatie kan je teniet doen als er thermische lekken of bruggen ontstaan. Dat gebeurt als de isolatie niet goed aansluit op elkaar of op wand, dak of vloer. De isolatiewaarde kan dan tot de helft minder worden. Bij het bouwen van een passiefhuis is het noodzakelijk om erg zorgvuldig en nauwkeurig te werken en isolatie perfect te laten aansluiten.
Kosten en subsidie van isolatie
Uiteraard is de investering van isolatie volledig afhankelijk van welk materiaal je kiest en hoeveel je wilt isoleren. Ga je een huis renoveren, dan kan je gebruik maken van een subsidieregeling. Voor het aanbrengen van isolatie betaal je, in plaats van 21% btw, een laag btw tarief over de arbeidskosten. Voor het werk om vloerisolatie, bodemisolatie, dakisolatie, gevelisolatie of het plaatsen van isolatieglas is het btw tarief 9%. Het lage tarief geldt alleen voor het werk, niet voor de gebruikte isolatiematerialen.