Hoeveel subsidie krijg je voor je warmtepomp thuis?

Sjoerd Jansen | Datum 01.02.2021
Leestijd 2 minuten

Wil je je huis verwarmen met een warmtepomp? Een duurzame keuze! Eén waarmee je je voorbereid op een toekomst waarin we niet meer met gas verwarmen. Een warmtepomp is een behoorlijke investering, maar de overheid maakt je aankoop extra aantrekkelijk met subsidie. Maar hoeveel subsidie krijg je voor je warmtepomp?

Wat kost een warmtepomp?

Voordat we overgaan tot de subsidies is het goed om eerst even stil te staan bij de investeringskosten. Het gaat immers om het bedrag onderaan de streep. De kosten van een warmtepomp hangen van veel factoren af. Bijvoorbeeld van je type woning, de isolatie, de oppervlakte, maar ook van het type warmtepomp. De kosten van een warmtepomp zijn dan ook per geval verschillend. De prijs van een elektrische warmtepomp met een beetje vermogen ligt tussen de € 15.000 en de € 20.000.

Hoeveel subsidie gaat daar vanaf?

Bij de overheid kun je terecht voor de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Hoe hoog de subsidie is, hangt af van het soort apparaat en van het vermogen. Het subsidiebedrag ligt tussen de € 2.500 en € 4.500. Voor een subsidie moet je aankoop aan de volgende eisen voldoen:

  • De warmtepomp staat op de apparatenlijst warmtepompen 2022.
  • Het gaat om een nieuwe warmtepomp (dus niet tweedehands), die geïnstalleerd is door een installatiebedrijf en in huis staat.
  • Je hebt bewijs van je aankoop: een factuur en betaalbewijs dat op je naam staat.
  • Je vraagt de subsidie binnen 12 maanden na installatie aan.
  • De omgevingsvergunning van je woning (waarin de warmtepomp staat) heb je aangevraagd voor 1 juli 2018.

Wanneer je niet alleen een warmtepomp aanschaft, maar ook investeert in isolatie van je huis kom je ook in aanmerking voor een isolatiesubsidie. Subsidies kun je aanvragen via de website van de Rijksoverheid (rvo.nl).

En hoeveel bespaar ik vervolgens op de energierekening? 

Je investering is dus de aanschafprijs min de subsidie. Aan de hand van dat bedrag en je maandelijkse besparing op de energierekening kun je de terugverdientijd berekenen. Gemiddeld, en met de huidige gasprijs, is de terugverdientijd tussen de vier en zes jaar, afhankelijk van de energieprijzen.

In een kleine woning heeft een pomp minder vermogen nodig dan in een groot huis. Ook bij een goed geïsoleerd huis heeft een pomp minder vermogen nodig. Hoe meer vermogen de warmtepomp nodig heeft, hoe hoger de aanschafprijs. De terugverdientijd is dan logischerwijs ook langer.

Deel dit artikel:
0342 72 92 39
info@schimmeltechniek.nl
0342 72 92 39
info@schimmeltechniek.nl

Waar ben je naar op zoek