Wat je moet weten over een hybride warmtepomp

Schimmel Techniek | Datum 19.03.2021
Leestijd 2 minuten

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een gasgestookte installatie, zoals een cv-ketel. Maar wat is, en hoe werkt een hybride warmtepomp en waarom installeert Schimmel Techniek vanaf 1 april 2023 geen hybride warmtepompen meer? Je leest het hier.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp haalt zijn warmte uit de lucht en neemt de verwarming van een woning grotendeels (tot ongeveer 85%) voor zijn rekening. Een hybride warmtepomp wordt naast bestaande gasgestookte installaties geplaatst. Je bespaart gas door over te stappen op een hybride warmtepomp, maar dit is veel minder dan gedacht. In praktijk blijkt de vermindering in gasgebruik zo’n 30-60%.

Wat zijn de nadelen van een hybride warmtepomp?

Vanwege de nadelen aan een hybride warmtepomp, heeft Schimmel Techniek besloten om vanaf 1 april 2023 GEEN hybride warmtepompen meer te installeren. De belangrijkste redenen? De gasbesparing is veel minder dan gedacht. En daarbij stijgen de energiekosten, omdat de hybride warmtepomp op stroom werkt. Met een goed afgestelde cv-ketel heb je ongeveer dezelfde kosten als wanneer je een hybride warmtepomp laat installeren. We zien dat mensen die kiezen voor een hybride warmtepomp, binnen aanzienlijke tijd alsnog moeten overstappen op een volledig elektrische warmtepomp om de kosten binnen de perken te houden. En om écht duurzaam te zijn. Daarnaast hebben wij ervoor gekozen om niet aan de certificeringen van de gasketelwet te voldoen, waardoor we gasgestookte installaties niet meer mógen installeren. Maar dat willen we ook niet meer. Wil je meer weten over onze keuze voor all-electric warmtepompen? We schreven er een blog over.

Wat zijn de alternatieven voor een hybride warmtepomp?

Het beste alternatief voor een gasgestookte installatie, is een volledig elektrische warmtepomp, ook wel all-electric. Deze warmtepomp is er in lage temperatuur warmtepomp en hoge temperatuur warmtepomp. In goed geïsoleerde huizen is een lage temperatuur warmtepomp zeer geschikt. Deze warmtepomp verwarmt water tot ongeveer 55 graden Celcius. In slecht geïsoleerde huizen is een hoge temperatuur warmtepomp, die tot ongeveer 70 graden Celcius verwarmt, een uitkomst.

Let wel op: het is altijd beter om een woning eerst te isoleren, zodat je direct over kunt stappen op een lage temperatuur warmtepomp.

Wil je meer informatie over onze volledig elektrische warmtepompen? Neem dan contact met ons op!

Deel dit artikel:
0342 72 92 39
info@schimmeltechniek.nl
0342 72 92 39
info@schimmeltechniek.nl

Waar ben je naar op zoek