Wat je moet weten over een hybride warmtepomp

Schimmel Techniek | Datum 19.03.2021
Leestijd 3 minuten

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een gasgestookte installatie, zoals een cv-ketel. Maar wat is, en hoe werkt een hybride warmtepomp eigenlijk? Alles wat je moet weten over een hybride warmtepomp lees je hier.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp haalt zijn warmte uit de lucht en neemt de verwarming van een woning grotendeels (tot ongeveer 85%) voor zijn rekening. Een groot voordeel van de hybride warmtepomp is dat deze geplaatst wordt naast een bestaande gasgestookte installatie, dit scheelt in de investering. Een hybride warmtepomp is een goede optie om het gasverbruik te verlagen, je gebruikt namelijk alleen gas voor het verwarmen van tapwater en van een woning tijdens extreem koude dagen. Dan springt de vanzelf HR-ketel aan.

Waaruit bestaat een hybride warmtepompsysteem?

Een hybride warmtepompsysteem heeft een binnen- en een buitenunit. Binnen hangt een warmtewisselaar vlakbij de cv-ketel. De buitenunit, die je bijvoorbeeld op het dak of tegen uw woning plaatst, lijkt op een airco. De ventilator van de buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht en zet dit om in bruikbare energie.

Maakt de buitenunit van een hybride warmtepomp veel lawaai?

De buitenunit van een hybride warmtepomp heeft een ventilator die draait als de verwarming aan staat. De verwarming staat uiteraard alleen aan op koude dagen, dan zijn in de meeste gevallen de ramen gesloten waardoor je weinig last hebt van de ventilator. ’s Nachts staat een verwarming meestal laag en zal de ventilator van de warmtepomp niet voluit draaien. Omdat de buitenunit wel wel geluid maakt is het verstandig om goed na te denken over de plek waar je de buitenunit laat plaatsen. Ook voor de buren. Wil je het toch nog wat zachter hebben? Er bestaan geluiddempende kasten voor de buitenunits.

Zijn bestaande radiatoren geschikt voor een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp verwarmt het water in radiatoren zo’n 45 tot 55 graden. Een cv-ketel staat vaak afgesteld op 60 tot 80 graden. Toch zijn bestaande radiatoren vaak wel geschikt voor deze omschakeling. Alleen in oudere woningen zijn de radiatoren ontworpen voor een huis zonder isolatie. De capaciteit van de radiatoren is in huizen zonder isolatie vaak groter en niet altijd geschikt in combinatie met een hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp werkt het meest efficiënt met lage temperatuur-radiatoren of vloerverwarming.

Hoeveel bespaar je met een hybride warmtepomp?

Als je woning nog niet volledig geschikt is voor een all-electric warmtepomp, is een hybride warmtepomp vaak een mooie tussenoplossing. Hiermee profiteer je al van een flinke gasbesparing. De besparing kan jaarlijks aardig oplopen.

Wist je dat een warmtepomp ook in de zomer voordelen heeft? Hier lees je welke.
Wil je meer informatie over hybride warmtepompen? Neem dan contact met ons op!

Deel dit artikel:
0342 72 92 39
info@schimmeltechniek.nl
Nu bereikbaar: 0342 72 92 39

Waar ben je naar op zoek