Geen hybride warmtepompen meer, alleen all-electric warmtepompen

Aranka | Datum 10.03.2023
Leestijd 3 minuten

Je leest het goed: vanaf 1 april zal Schimmel Techniek geen hybride warmtepompen meer installeren en stoppen we volledig met gasgestookte installaties. Een heel bewuste keuze voor een bewuste en duurzame toekomst. 

De achtergrond

In mei 2022 maakte minister Hugo de Jonge bekend dat bij het vervangen van cv-ketels gekeken moet gaan worden naar de mogelijke overstap naar volledig elektrische- of hybride warmtepompen. Dit om ons gasverbruik flink terug te dringen: een volledig elektrische warmtepomp verbruikt geen gas, een hybride warmtepomp verbruikt een stuk minder gas dan een traditionele cv-ketel.

De nadelen van hybride

Maar wij zien veel nadelen aan een hybride warmtepomp. Bij een hybride warmtepomp wordt het verwarmen van water voor sanitair gedaan door de cv-ketel, de hybride warmtepomp zorgt verder voor het verwarmen van de woning (op niet te koude dagen). In theorie zou je met deze constructie zo’n 80% van je gasverbruik kunnen verminderen. In praktijk zien we dat er maar 30-60% van het gasverbruik wordt bespaard. En dat de stroomkosten stijgen, want de warmtepomp verbruikt stroom om te verwarmen. Hierdoor ben je vaak nauwelijks goedkoper uit met een hybride warmtepomp. Sterker nog: in de praktijk bespaar je maar zo’n 10 tot 15% op je totale gas- en energiekosten. En moet je na een aantal jaren alsnog overstappen op een volledig elektrische warmtepomp. Allemaal redenen om niet over te stappen op hybride warmtepomp, maar om écht voor duurzaam te gaan. 

De oplossing: een volledig elektrische warmtepomp

Met een volledig elektrische warmtepomp ga je helemaal van het gas af. Daarmee is een all-electric warmtepomp niet alleen oplossingsgericht, maar ook toekomstgericht. Je zult meer gaan betalen voor je elektriciteit, maar je gasrekening zakt naar € 0. En je voorkomt dat je binnen aanzienlijke tijd alsnog over moet stappen van hybride naar een volledig elektrische warmtepomp.
Daarbij hebben we nog niet genoemd: er is een volledig elektrische warmtepomp voor iedere woning!

Een all-electric warmtepomp voor ieder huis

Er wordt gezegd dat een volledig elektrische warmtepomp niet mogelijk is in slecht geïsoleerde huizen. Dat is niet waar, ook hier kunnen ze geïnstalleerd worden. 

Hoe het werkt: normaal gesproken verwarmt een warmtepomp water tot ongeveer 55 graden Celcius. Dit om het huis te verwarmen en voor sanitair gebruik. 55 graden Celcius is voor slecht geïsoleerde huizen te laag om het huis volledig te verwarmen. Gelukkig zijn er ook warmtepompen op de markt die water tot 70 graden Celcius verwarmen. Met deze hogere temperatuur warmtepomp verwarm je ook minder goed geïsoleerde huizen, volledig elektrisch en zonder gebruik van gas.

Noot hierbij: het is altijd beter en voordeliger om de woning eerst te isoleren, zodat je direct over kunt stappen op een lage temperatuur warmtepomp.

De keuze van Schimmel Techniek

Bij Schimmel Techniek zijn we de hybride warmtepomp als een spijt-installatie gaan zien: een installatie waar je spijt van krijgt. Wij gaan all-electric en installeren vanaf 1 april 2023 alleen nog volledig elektrische warmtepompen. Hiermee richten we ons helemaal op duurzaamheid. En we verkopen en installeren alleen nog producten waar wij als team 100% achter staan! 

Patrick Schimmel
Schimmel Techniek

Deel dit artikel:
0342 72 92 39
info@schimmeltechniek.nl
0342 72 92 39
info@schimmeltechniek.nl

Waar ben je naar op zoek