Voordelen van een warmtepomp in de zomer

Schimmel Techniek | Datum 08.07.2021
Leestijd 3 minuten

Bij een warmtepomp denken veel mensen alleen aan het creëren van warmte in de herfst of winter. Maar wist je dat een warmtepomp ook als het buiten warm is voordelen heeft? Dit zijn de voordelen van een warmtepomp in de zomer.

Een warmtepomp kan meer dan verwarmen

Warmtepompen dienen niet alleen als verwarming, maar zijn ook in staat om te koelen in de zomer. Via de vloerverwarming kun je een huis naar een aangename temperatuur brengen als het buiten snikheet is. Zo krijg je met de vloerverwarming het huis zo’n 5 tot 8 °C lager dan de buitentemperatuur. Een groot voordeel nu de zomers in Nederland steeds warmer worden.

Koelen met een water/water warmtepomp

Bij een water/water warmtepomp met een bodembron spreken we over passieve koeling, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van de compressor. Door de aanwezigheid van een bron met koelte uit de grond hoeft de compressor niet ‘aan’ om te kunnen koelen. Slechts met twee energiezuinige pompen kun je koude uit de bron transporteren naar je woning. Zo kost het weinig energie om je huis te koelen.

Koelen met een lucht/water warmtepomp

Bij een lucht/water warmtepomp is er sprake van actieve koeling. In feite werkt de warmtepomp hierbij net als een airco, alleen dan voor je cv. In de warmtepomp zelf wordt de werking omgedraaid: in plaats van warmte uit de buitenlucht te halen om je woning te verwarmen, wordt voor het koelen warmte uit je woning gehaald en via de warmtepomp naar buiten gebracht.

Begin op tijd

Om een woning voldoende koel te krijgen als de buitentemperatuur flink stijgt, moet je op tijd beginnen met koelen. Begrijpelijk dat je de vloerverwarming uitzet als de koudste dagen voorbij zijn. maar komen er warme tijden aan? Zet dan de vloerverwarming op tijd weer aan. Wanneer het buiten al erg warm is, kost het veel meer tijd om de woning goed op temperatuur te krijgen. Zorg dus dat je de hoge temperaturen voor bent. Zorg er daarnaast voor dat je de zon vooral buiten houdt. Door de gordijnen ook overdag dicht te houden of de zonneschermen omlaag, houd je het binnen een stuk koeler en zorgt de warmtepomp nog makkelijker voor aangename temperaturen.

Verwarm je zwembad met een warmtepomp

Verwarm je zwembad gunstig, doeltreffend en energiebesparend met een warmtepomp. Deze efficiënte zwembadverwarming is niet voor niets een steeds populairdere verwarmingsmethode. Om warmte uit de lucht te kunnen halen, heeft een warmtepomp voor een zwembad altijd een beperkte hoeveelheid elektrische energie nodig. Meestal werken zwembad warmtepompen via een elektrische aansluiting van 220 volt. Gemiddeld zal een warmtepomp die 1 kWh verbruikt zo’n 4 à 5 kWh genereren.

Wil je meer informatie over warmtepompen? Hier lees je welke warmtepompen er zijn. 

Deel dit artikel:
0342 72 92 39
info@schimmeltechniek.nl
0342 72 92 39
info@schimmeltechniek.nl

Waar ben je naar op zoek