Wat is het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren?

Schimmel Techniek | Datum 22.06.2021
Leestijd 2 minuten

Wat is het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren? En hoe werken ze? Lees verder om antwoorden te krijgen op deze vragen.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Er bestaan tegenwoordig installaties in alle mogelijke kleuren en maten, waarmee je de energie van de zon opvangt. Een omvormer zet de zonnestralen om in de nodige stroom voor je huis. De meest gebruikte types zonnepanelen installaties bestaan uit zwarte of blauwe silicium panelen. Deze hebben een levensduur van gemiddeld 25 jaar met beperkt rendementsverlies en vergen minimaal onderhoud. Dankzij een verlaagde energiefactuur verdien je de investering al binnen zes tot acht jaar terug.

Hoe werkt een zonnecollector?

Een verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren is dat een zonnecollector zonlicht omzet in warmte. Een zonnecollector maakt deel uit van een zonnesysteem om leidingwater in een zonneboiler op te warmen. De vloeistof -water, eventueel vermengd met een antivriesmiddel- die door buizen in de collector stroomt, warmt op door het zonlicht. Die warmte wordt op zijn beurt doorgegeven aan het water in de zonneboiler of het voorraadvat. Dit warme water kan je dan gebruiken voor de kranen, in de douche of voor een verwarmingssysteem. Afhankelijk van het gebruik verdien je een zonneboiler terug in acht tot vijftien jaar.

Prijs zonneboiler en prijs zonnepanelen

De prijs van een zonneboiler ligt gemiddeld tussen € 4000,- en € 6000,-. De kosten voor plaatsing inbegrepen. Bij zonnepanelen is de prijs natuurlijk sterk afhankelijk van het type en het aantal panelen dat je plaatst, maar voor een gemiddelde installatie van tien panelen van 250 Wattpiek kun je een prijs van € 4500,- tot € 5000,- euro verwachten.

Zonnepanelen en zonneboiler combineren 

Het is zelfs mogelijk om een zonneboiler te combineren met zonnepanelen. De zonneboiler zorgt hierbij dan voor de verwarming van het sanitaire water en de zonnepanelen wekken elektriciteit op. Hou er wel rekening mee dat de combinatie van een zonneboiler en zonnepanelen een flinke investering is en je dus over voldoende financiële middelen moet beschikken. Maar met die investering kan je weer jaren vooruit, bespaar je energie én kies je voor een groenere wereld.

Benieuwd naar welke zonnepanelen of zonneboilers het beste bij jouw huis of bedrijfspand passen? Neem dan contact met ons op!

Verschil zonnepanelen en zonnecollectoren
Deel dit artikel:
0342 72 92 39
info@schimmeltechniek.nl
Nu bereikbaar: 0342 72 92 39

Waar ben je naar op zoek