Salderingsregeling voor zonnepanelen

Schimmel Techniek | Datum 04.05.2021
Leestijd 5 minuten

Zonnepanelen kopen is een investering. Maar je bespaart flink op je energiekosten en je kunt er zelfs aan verdienen. De energie die je teruglevert wordt voorlopig nog verrekend met je verbruik. Dit heet salderen. Wat houdt dat in en waar moet je aan denken?

Wat is terugleveren?

Stroom was altijd eenrichtingsverkeer naar de meterkast. Met zonnepanelen op het dak is dat anders, hiermee gaat stroom twee kanten op: naar je meterkast en naar het energienet. Als de panelen meer stroom opwekken dan je op dat moment gebruikt, lever je het overschot automatisch terug naar het energienet. Dit is stroom terugleveren. 

Wat is salderen?

Energieleveranciers zijn wettelijk verplicht teruggeleverde stroom op jaarbasis te verrekenen met afgenomen stroom. Dit heet salderen. Alleen over je netto verbruik -dus afgenomen stroom min teruggeleverde stroom- betaal je verbruikskosten, btw en energiebelasting.

Salderen gebeurt niet automatisch. Hiervoor moet je de zonnepanelen registreren op energieleveren.nl. Het liefst voordat de zonnepanelen energie opwekken. Zo weten je energieleverancier en netbeheerder dat je energie gaat terug leveren, en hoeveel. Vervolgens controleert de netbeheerder of je energiemeter de energie van je zonnepanelen kan registreren. De meter moet namelijk de stroom die je krijgt én zelf opwekt van elkaar kunnen onderscheiden. De netbeheerder stelt vast of de meter wel of niet geschikt is.

Hoe werkt de salderingsregeling voor zonnepanelen?

Wek je meer stroom op met je zonnepanelen dan je zelf verbruikt? Dan kun je gebruik maken van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Je levert stroom terug aan het net. Daardoor loopt de energiemeter terug óf de slimme meter registreert dat je terug levert. Je levert de stroom terug aan het elektriciteitsnet tegen hetzelfde tarief als wat je ervoor zou betalen bij de energieleverancier. Omdat je stroom ‘verkoopt’ aan je energieleverancier, moet je eigenlijk een rekening sturen. Dat is niet handig. Daarom werkt het anders. Op de jaarrekening wordt de stroom van je zonnepanelen verrekend met de stroom die je hebt verbruikt, tegen hetzelfde tarief. Bijvoorbeeld: je zonnepanelen leveren in één jaar 1.250 kWh op. In datzelfde jaar verbruik je 3.500 kWh. Je krijgt dan een jaarrekening voor 2.250 kWh (3.500 – 1.250).

Hoe hoog is de terugleververgoeding?

Als je op jaarbasis dus méér elektriciteit teruglevert dan je afneemt van het energienet, wordt het overschot niet gesaldeerd. Teruggeleverde stroom wordt verrekend tot het verbruik op nul uitkomt. Maar als de salderingsregeling aangepast wordt, valt ná 2023 een deel van de stroom die je teveel opwekt niet meer onder de salderingsregeling. Dit deel wordt na 2023 langzaam groter. Deze vergoeding krijg je voor elke kWh die je teruglevert en is exclusief energiebelasting, opslag duurzame energie en btw. Het verschilt per leverancier hoe hoog deze vergoeding is. Het is dus goed je van te voren goed te verdiepen in de terugleververgoeding en energieleveranciers te vergelijken.

Wanneer verlaag je het maandbedrag?

In het eerste jaar dat je zonnepanelen hebt, zal je maandbedrag dat je aan de leverancier betaalt te hoog zijn. Na een jaar ontvang je bij je jaarnota een teruggave. Dan kun je je maandbedrag verlagen. Het is ook mogelijk eerder het maandbedrag aan te passen, maar dan loop je het risico dat je na een jaar niks terug krijgt, maar bij moet betalen.

Blijft de salderingsregeling bestaan?

Ja, de salderingsregeling blijft voorlopig bestaan. Het kabinet heeft wel plannen om de salderingsregeling te wijzigen vanaf 2023. Als deze plannen doorgaan, wordt het salderen vanaf 2023 langzaam afgebouwd. Dat betekent dat je na 2023 elk jaar iets minder stroom mag salderen. Vanaf 2031 kun je niet meer salderen. Dat betekent niet dat je de stroom gratis aan het net geeft. Stroom die je direct zelf gebruikt heeft dan meer waarde dan stroom die je aan het energienet teruglevert Je ontvangt altijd een vergoeding voor het terugleveren van energie. Tot 2023 profiteer je nog volledig van de salderingsregeling. Op dit moment is het aanpassen van de salderingsregeling nog een voorstel.

Energie opslaan in een accu

Om kostbare verzwaringen en netbeheerkosten te beperken, komen er in de toekomst waarschijnlijk ‘smart-grid’-systemen die zoveel mogelijk eigen gebruik van opgewekte stroom belonen of zelfs automatisch regelen. Het is mogelijk om de energie van de zonnepanelen op te slaan in een thuisaccu. Deze accu gebruikt moderne Lithium-Ion-batterijen. Pas wanneer de accu leeg is, haal je stroom van het elektriciteitsnet. In de zonnemaanden kun je daarmee onafhankelijk van het elektriciteitsnet zijn. De kosten van een thuisaccu zijn nu nog best hoog, namelijk tussen de 3.000 en 9.000 euro, maar een thuisaccu wordt na 2023 steeds interessanter.

Blijven zonnepanelen interessant?

Als je nu kiest voor zonnepanelen, kun je nog twee jaar profiteren van 100% salderen. Pas daarna wordt het percentage dat je jaarlijks mag salderen minder. Alle stroom die je na 2031 opwekt met zonnepanelen en gelijk binnenshuis verbruikt, wordt niet geregistreerd op de energiemeter. Je saldeert in deze situatie dan ‘achter de meter’. Investeren in zonnepanelen blijft ook dan interessant. 

Met deze tips blijven zonnepanelen -ook als er geen salderingsregeling meer zijn- een slimme investering:

  • Zet overdag de wasmachine, droger en vaatwasser aan, dan draaien ze op zonnestroom. 
  • Zet de apparaten om de beurt aan, anders verbruik je waarschijnlijk meer stroom dan je opwekt.
  • Laadt je elektrische auto op, op een moment dat de zonnepanelen veel stroom leveren.
  • Programmeer een close-in boiler met een tijdschakelaar, zodat die aangaat op het moment dat de zon schijnt.
  • In de meeste gevallen vanzelfsprekend omdat je airco gebruikt als het warm is, maar zet de airco aan als de zon nog schijnt en je zonnepanelen stroom produceren.
  • Er komen steeds meer slimme apparaten die aangaan als jij stroom opwekt. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor een warmtepomp. Check bij aankoop of je het apparaat slim kunt gebruiken.

Wil je meer informatie over zonnepanelen of salderen? Neem dan contact met ons op!

Deel dit artikel:
0342 72 92 39
info@schimmeltechniek.nl
Nu bereikbaar: 0342 72 92 39

Waar ben je naar op zoek