7 veelgestelde vragen over zonnepanelen

Schimmel Techniek | Datum 19.03.2021
Leestijd 3 minuten

Zonnepanelen lijken steeds populairder te worden. Ben jij ook van plan te investeren in zonnepanelen, maar heb je hierover nog vragen? Hopelijk helpen we je met antwoorden op 7 veelgestelde vragen over zonnepanelen.

1. Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Daken zijn er in uiteenlopende soorten en maten. Logisch dat ‘is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?’ een veelgestelde vraag is. Het antwoord hierop is gelukkig ‘ja’. Wel is het van essentieel belang te weten wat voor een type dak je hebt en welke zonnepanelen deze kan dragen. Iets dat ze bij het AFAS-stadion niet helemaal inzichtelijk hadden.

2. Welke soorten zonnepanelen zijn er?

De vier meest bekende soorten zonnepanelen op de Nederlandse markt zijn op dit moment: monokristallijn, polykristallijn, amorf en glas-glas panelen. De verschillen van deze zonnepanelen vind je met name in kosten en rendement, maar ook in draagoppervlak en levensduur. Welke zonnepanelen je kiest hangt af van je budget, wensen, het type dak en het oppervlak hiervan. Schimmel Techniek onderzoekt welk type zonnepaneel het beste functioneert op jouw locatie. Een uitgebreide zonnepanelencheck is snel gerealiseerd.

3. In hoeveel jaar verdien ik mijn zonnepanelen terug?

Gemiddeld genomen verdien je je zonnepanelen binnen zes tot acht jaar terug. Over het algemeen gaan zonnepanelen zo’n vijfentwintig jaar mee. Dat betekent dat je er dus nog 17 tot 19 jaar gebruik van kan maken. Heb je in de tussentijd verhuisplannen? Ook niet erg, want zonnepanelen maken je woning meer waard.

4. Zijn er subsidies voor zonnepanelen?

Omdat zonnepanelen al een tijdje zonder subsidie een aantrekkelijke investering zijn, zijn er geen landelijke subsidies meer voor zonnepanelen. Wel kun je btw die je betaalt over de investering van zonnepanelen, bij de belastingdienst terugvragen. Ook kun je na installatie van de zonnepanelen de stroom die je niet gebruikt, aan het elektriciteitsnet leveren. Tot januari 2023 krijg je hiervoor een vergoeding. Deze ‘salderingsregeling’ wordt tot 2031 langzaam afgebouwd.

5. Werken zonnepanelen ook in de winter?

Absoluut! Zonnepanelen werken op basis van licht. Ook al zijn de winterdagen korter en donkerder dan zomer- en lentedagen, er is voldoende licht voor zonnepanelen om energie op te wekken. Van oktober tot maart is dat 30% van de jaarproductie. Van april tot september wordt de overige 70% energie opgewekt.

6. Hebben zonnepanelen veel onderhoud nodig?

Dat valt gelukkig reuze mee. Doordat in de meeste gevallen de zonnepanelen in een hoek van dertig graden staan, regent het meeste vuil er vanaf. Toch ontkom je in sommige gevallen niet aan vervuiling. Denk hierbij aan uitwerpselen van vogels of stof na een lange droge periode. Zonnepanelen geplaatst in een hoek van vijftien graden of in de buurt van een snelweg, vliegveld of spoor vervuilen ook sneller. Vervuilde zonnepanelen leveren tot 10% minder op. Gelukkig zijn zonnepanelen met lauwwarm water -zonder schoonmaakmiddelen- en een spons makkelijk te reinigen. Wel voorzichtig doen natuurlijk! Durf je het dak niet op? Schakel dan een schoonmaakbedrijf in.

7. Hoe verzeker ik zonnepanelen?

Omdat zonnepanelen aan je huis bevestigd zijn, vallen ze onder de opstalverzekering. Je bent hiermee verzekerd tegen schade door hagel, sneeuw, bliksem, storm en brand. Gelukkig kunnen zonnepanelen aardig wat verdragen. Het is aan te raden je zonnepanelen op te geven bij je verzekering. Zonnepanelen verhoogd namelijk de waarde van je huis en dit kan betekenen dat de verzekerde waarde van je huis opnieuw moet worden bepaald.

Benieuwd naar welke zonnepanelen het beste bij jouw huis of bedrijfspand passen? Neem dan contact met ons op!

Deel dit artikel:
0342 72 92 39
info@schimmeltechniek.nl
Nu bereikbaar: 0342 72 92 39

Waar ben je naar op zoek